Skip to content

OLYMPIALUOKAN SOUTU

OLYMPIALUOKAN SOUTU

Olympialuokka viittaa soudettaviin veneisiin – ei (välttämättä) niiden soutajiin. Olympialuokan soutua harrastetaan yli 100 maassa ja kaikissa maanosissa. Soutu lajina on ollut mukana moderneissa olympialaisissa niiden alusta lähtien ja lisäksi vuosittain järjestetään MM-kisat aikuisille, alle 23-vuotiaille ja alle 18-vuotiaille. Kilpailumatka on 2000 metriä.

Suomessa olympialuokkien soutua voi harrastaa kilpailu- ja harrastemielessä noin 10 seurassa. Kotimaassa järjestetään vuosittain aikuisten-, junioreiden sekä alle 23 vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailuiden lisäksi useita kansallisia kilpailutapahtumia.

OLYMPIALUOKAN SOUTU SMARK:SSA
Olympialuokan soutua voivat SMARK:ssa harrastaa kaikki yli 13-vuotiaat uimataitoiset seuran jäsenet. Soututaidottomat uudet jäsenet tulevat seuraan SMARK:n järjestämien Soutukoulujen eli soutukurssien kautta. Ole kursseista yhteydessä info(at)smark.fi.

Soututaitoiset uudet jäsenet voivat liittyä mukaan milloin vaan. Jos osaat sekä käsitellä että soutaa olympialuokkien veneitä, ota yhteyttä (toimisto(at)smark.fi)! Mikäli mielesi tekee kilpailla lajissa, sinut ohjataan edelleen kisatoiminnan pariin.

LISÄTIETOA OLYMPIALUOKAN SOUDUSTA: VENELUOKAT

Olympialuokan venettä voi soutaa veneluokasta riippuen yksi, kaksi, neljä tai kahdeksan soutajaa. Airovaihtoehtoja on kaksi. Pariairosoudussa (sculling) kullakin soutajalla on kaksi n. 2.9 metrin mittaista airoa, yhden airon soudussa (sweep rowing tai rowing) taas yksi n. 3.8 metrin pituinen airo joko veneen oikealla tai vasemmalla laidalla. Kaksikoita ja nelosia on sekä perämiehellisiä ja perämiehettömiä, kahdeksikossa on aina perämies.

Olympialaisissa soutu on rajattu ennalta määrättyihin veneluokkiin:

Miehet
M1x (yksikkö), M2x (pariairokaksikko), M2- (perämiehetön kaksikko), M4x (pariaironelonen), M4- (perämiehetön nelonen), M8+ (kahdeksikko)

Naiset
W1x (yksikkö), W2x (pariairokaksikko), W2- (perämiehetön kaksikko), W4x (pariaironelonen) W8+ (kahdeksikko)

Miesten kevyt luokka (keskipaino 70 kg tai alle)
LM4- (kevyt perämiehetön nelonen) ja LM2x (kevyt pariairokaksikko)

Naisten kevyt luokka (keskipaino alle 57 kg)
LW2x (kevyt pariairokaksikko)

Muissa veneluokissa (esimerkiksi miesten/naisten kevyt yksikkö) kilpailuja järjestetään SM-, EM- ja MM-tasolla.

Lähde: Melonta- ja Soutuliitto